Duszona wątróbka cielęca z puree z bryndzą

Domowa chałwa zobacz Domowa chałwa 2018-06-19 12:19:32
Domowa chałwa
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z cielęciny, Podroby
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wątróbkę oczyść i dokładnie umyj. Posól i popieprz. Cebulki obierz i pokrój na połówki. Gruszki pokrój na duże kawałki. Wątróbkę dokładnie obtocz w mące. W garnku na maśle przesmaż wątróbkę. Dodaj gruszki, cebulę i przyprawy. Listki laurowe, ziele angielskie, korę cynamonu i godziki. Całość zalej porto i duś na wolnym ogniu przez 20-30 minut.
Ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło i dodaj bryndzę. Poczeka,j aż bryndza się rozpuści. Dodaj ziemniaki i dokładnie mieszaj, żeby skłądniki się połączyły. Na koniec dolej mleko i dodaj skórkę z cytryny.
Koper włoski pokrój w cieńkie plasterki i zamarynuj je w soku z cytryny i soli. Pomidory pokrój na duże kawałki i dodaj do nich odciśnięty koper włoski, oliwę i liście bazylii. Dopraw sałatkę solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Wątróbkę podawaj z puree i z sałatką z pomidorów. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE