Wątróbka cielęca duszona w czerwonym winie z goździkami oraz ziemniaki gotowane w mleku, ubijane z koprem i tymiankiem

Wątróbka cielęca duszona w czerwonym winie zobacz Wątróbka cielęca duszona w czerwonym winie 2018-06-19 12:26:31
Wątróbka cielęca duszona w czerwonym winie
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Podroby
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g wątróbki cielęcej
  • 1 jabłko słodkie
  • 2 cebule szalotki
  • kilka goździków
  • jedna gwiazdka anyżu
  • 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego, pasuje też Porto
  • 2 łyżki masła
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 1 litr mleka
  • łyżka posiekanego kopru
  • 5 gałązek tymianku obranego z łodygi

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wątróbkę oczyścić z błon. Pokroić w plastry. Szalotkę pokroić w piórka i przesmażyć na maśle. Dodać przyprawy korzenne i wątróbkę. Obsmażyć z obu stron (ok. 5 minut). Jabłka pokroić w ćwiartki, dodać na patelnię, podsmażyć chwilę, zalać winem. Poczekać aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki (żeby szybciej się ugotowały), zalać mlekiem, posolić i ugotować do miękkości. Mleko odcedzić zostawiając niewielką ilość (ok. 0,5 szklanki), utłuc ziemniaki, dodać koper i tymianek, wymieszać.
Podawać z wątróbką.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE