Uda gęsi marynowane i gotowane w soku z czarnego bzu

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z gęsiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 uda gęsie
- sól
- pieprz
- świeży majeranek
- estragon
- łyżka gęsiego smalcu do obsmażenia
- 2 litry soku z czarnego bzu
- 2 gruszki
Sos:
- pestki z granatu
- garść suszonych jagód
- 3 łyżki syropu z czarnego bzu
- 3-4 łyżki soku z czarnego bzu
- masło
Przygotowanie:
Uda z gęsi natrzyj solą, pieprzem, estragonem i majerankiem i odstaw do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzej smalec i obsmaż na złoto uda.
Gotowe uda wrzuć do głębokiej patelni lub rondla i zalej sokiem z bzu. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin.
Pod koniec duszenia dodaj obrane połówki gruszek i duś owoce jeszcze przez około 15 min.
W rondelku połącz sok z bzu, owoce granatu i sok lub melasę. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wmieszaj zimne masło. Udo podawaj na gruszce polane sosem.
Gotowe uda wrzuć do głębokiej patelni lub rondla i zalej sokiem z bzu. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin.
Pod koniec duszenia dodaj obrane połówki gruszek i duś owoce jeszcze przez około 15 min.
W rondelku połącz sok z bzu, owoce granatu i sok lub melasę. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wmieszaj zimne masło. Udo podawaj na gruszce polane sosem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z gęsiny
Kuchnia polska
Potrawy wielkanocne
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze