Szynka pieczona

Szynka pieczona zobacz Szynka pieczona 2018-06-19 13:01:10
Szynka pieczona
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Grzegorz Łapanowski

Seria kulinarna:
Ł'apetyt 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zaczynamy od zamarynowania szynki. Wcieramy w nią przyprawy, pieprz, majeranek, liście laurowe, utartą połowę czosnku. Następnie mieszamy miód z octem i sokiem. Zalewamy mięso bejcą i odstawiamy do lodówki – najlepiej na noc. Mięso warto odwrócić kilkukrotnie i ponownie natrzeć marynatą. Szynkę wiążemy dratwą, by uzyskać ładny kształt. Po zamarynowaniu szprycujemy mięso sokiem jabłkowym. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i uformowane mięso obsmażamy na złoto ze wszystkich stron. Pieczemy w 100 stopniach C przez ok. 4h. Zależy nam na tym, by mięso osiągnęło w środku temperaturę ok. 65 stopni C. Upieczoną szynkę odstawiamy by odpoczęła jakieś 5-10 minut. Serwujemy z rukolą, musztardą, chrzanem i borówką.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE