Tacos z wieprzowiną i krewetkami, salsa pomidorowa, kremowe awokado

Tacos z wieprzowiną i krewetkami, salsa pomidorowa, kremowe awokado
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Przepis



Nadzienie wieprzowo – krewetkowe:
1 łyżeczka oleju roślinnego
0,34 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 pokrojona w kostkę szalotka
1 pokrojony w kostkę ząbek czosnku
1 posiekane, zielone chili
2 łyżki mielonego kminu
2 łyżeczki papryki
15 obranych, posiekanych krewetek
½ szklanki orzechów wodnych z puszki (opłukanych, odcedzonych, pokrojonych w kostkę)
szczypta cukru
2 łyżki posiekanych łodyg kolendry
skórka i sok 1 limety
sól

Salsa pomidorowa:
3 pokrojone w kostkę pomidory śliwkowe
2 posiekane szczypiory siedmiolatki
sok z ½ limety
¼ pęczka kolendry (posiekane łodygi + listki)
szczypta cukru
sól

Kremowe awokado:
2 pokrojone awokado
sok z 2 ½ limety
¼ pęczka posiekanego szczypioru siedmiolatki
2 łyżki cukru
¼ szklanki kwaśnej śmietany
sól

Tacos z krewetkami i wieprzowiną:
8 tortilli podgrzanych na grillu lub w mikrofalówce (30 sekund)
nadzienie wieprzowo – krewetkowe
kremowe awokado
salsa pomidorowa
łodygi kolendry z liśćmi, do dekoracji
sól

Nadzienie wieprzowo – krewetkowe :
Na żeliwnej patelni, na średnim ogniu, podgrzej olej roślinny. Na patelnię wrzuć mięso wieprzowe i podsmażaj, aż przyrumieni się. Kiedy mięso się przyrumieni, dodaj szalotkę, czosnek, chili. Duś 1-2 minut. Dodaj kmin i paprykę. Zamieszaj. Dodaj krewetki. Zamieszaj. Kiedy krewetki zaróżowią się, dodaj orzechy wodne. Zamieszaj. Dodaj cukier, łodygi kolendry, skórkę i sok limety. Zdejmij patelnię z ognia.

Salsa pomidorowa:
W małej misce wymieszaj pomidory i szczypior siedmiolatki. Dodaj sok z limety, łodygi i liście kolendry. Zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Kremowe awokado:
Do miski wrzuć awokado, dodaj sok z limety i posiekany szczypior siedmiolatki. Dodaj cukier i kwaśną śmietanę. Rozgniataj i mieszaj. Dopraw solą.

Tacos z krewetkami i wieprzowiną:
Na talerzu ułóż tortillę. Nałóż nadzienie wieprzowo – krewetkowe. Nałóż kremowe awokado oraz salsę pomidorową. Udekoruj kolendrą.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE