Skwierczące fajitas z kurczakiem i salsą

Skwierczące fajitas z kurczakiem i salsą
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
15 minut Jamiego (odc. 26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:

salsa:
1 suszona wędzona chili chipotle bądź ancho
2 dymki
1 dojrzały duży pomidor
½ pęczka świeżej kolendry
1 świeża czerwona chili
2 limonki
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości soli

fajitas:
2 kolorowe papryki
1 czerwona cebula
2 filety (po 200 g) z piersi kurczaka bez skóry
1 czubata łyżeczka słodkiej wędzonej papryki i szczypta do podania
oliwa

ryż z fasolką:
1 puszka (400 g) mieszanej drobnej fasolki
½ łyżeczki nasion kminu
1 świeża czerwona chili
1 opakowanie (250 g) gotowanego brązowego ryżu
1 limonka

do podania:
4 razowe tortille
4 łyżki chudego jogurtu naturalnego
20 g fety

Przygotowanie:

Pokrusz suszoną chili do blendera i zalej wrzątkiem, żeby nasiąkła. Dodaj oczyszczone dymki, pomidor, łodyżki kolendry, świeżą chili, sok z 1 limonki, ocet balsamiczny oraz sos sojowy, zamknij pojemnik blendera i NIE MIKSUJĄC odstaw na bok. Usuń szypułki i gniazda nasienne z kolorowych papryk, połam je na kawałki i rozłóż na patelni grillowej. Obierz czerwone cebule, pokrój na ćwiartki, dopraw solą oraz pieprzem, dodaj do papryk i ugrilluj, aż będą osmalone i słodkie.
Obtocz filety z piersi kurczaka w soli, pieprzu i wędzonej papryce w proszku na obszernym arkuszu pergaminu. Przykryj mięso papierem i rozbij je wałkiem do ciasta na grubość około 1,5 cm. Usmaż mięso na 1 łyżce oliwy, przewracając na drugą stronę po 3-4 minutach, aż będą rumiane i dobrze wysmażone. Odsącz i przepłucz fasolkę, wsyp na patelnię z 1 łyżką oliwy i kminem. Przysmaż ją, regularnie mieszając przez kilka minut, aż popęka i będzie miała chrupiącą skórkę.
Zmiksuj zawartość blendera na gładki sos i przelej do sosjerki. Dodaj ryż i sok z limonki do fasoli, przemieszaj i podgrzej. Przełóż ugrillowane warzywa na deskę i odgrzej tortille na gorącej patelni grillowej. Pokrój filety kurczaka na paski i podaj z warzywami, ryżem z fasolą, tortillami i cząstkami limonki. Nałóż na warzywa kilka łyżeczek jogurtu, a następnie posyp wszystko pokruszoną fetą i liśćmi kolendry.

© Jamie Oliver
www.jamieoliver.com

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE