Confit z kaczki

Confit z kaczki
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 kacze nóżki
  • 2 przekrojone na pół ząbki czosnku
  • 30 g grubej soli
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • 5 miarek stopionego kaczego smalcu (lub ilość wystarczającą na całkowite zakrycie nóżek)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Natrzeć całe mięso czosnkiem i włożyć do szklanej miski z solą, pieprzem i ziołami. Zakryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki. Przełożyć jednokrotnie. Rozgrzać piekarnik do 100°C. Opłukać mięso i wysuszyć. Włożyć do brytfanny, naszpikować czosnkiem. Zalać smalcem, żeby całe mięso było zakryte, postawić na gazie, a kiedy pojawi się pierwszy bąbelek, wstawić na blasze do piekarnika i piec bez przykrycia przez 4 godziny, aż mięso zmięknie i zacznie odchodzić od kości. Lekko wystudzić i ostrożnie wyjąć. Nóżki przełożyć do słoika i zalać czystym smalcem. Wstawić na tydzień do lodówki, żeby smak złagodniał. Serwowanie: wstawić słoik do ciepłej wody na 20 minut, żeby można było wyjąć mięso. Rozgrzać piekarnik do 180°C i wstawić nóżki na żeliwnej patelni z odrobiną tłuszczu, skórką do dołu. Piec, aż się rozgrzeją ok. kwadransa. Wstawić pod opiekacz, przełożyć nóżki skórką do góry i opiekać, aż stanie się chrupka.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE