Placuszki z kukurydzy z salsą z awokado

Placuszki z kukurydzy z salsą z awokado
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Bill Granger

Seria kulinarna:
Kuchnia Billa Początki (odc.1)
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Przepis



Placuszki
kilka kolb kukurydzy
garść liści kolendry
czerwona cebula
filiżanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
dwa jajka
szczypta soli i pieprzu

Salsa
dojrzałe awokado
garść liści kolendry
pomidory
sok z limonki
sos tabasco
sól
dymka
rokietta lub świeży szpinak

Przygotowanie
Placuszki
Ostrym nożem obkroić ziarna z kolb kukurydzy. 2/3 ziaren wymieszać w malakserze z liśćmi kolendry, posiekaną czerwoną cebulą, mąką z proszkiem do pieczenia i jajkami. Nie miksować na jednolitą masę—powinny być wyczuwalne kawałki ziaren. Doprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do miski i wymieszać z resztą ziaren. Na teflonowej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Smażyć placuszki z obu stron przez kilka minut. Podawać z liśćmi rokietty lub szpinaku polanymi salsą.

Salsa
Obrać awokado ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, a następnie pokroić w podłużne paski. Włożyć do miski wraz z awokado i wymieszać z posiekanymi liśćmi kolendry i sokiem z limonki i tabasco. Posolić i dodać pokrojoną dymkę.

© Bill Granger 2006

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE