Lizaki z kurczaka słodko-kwaśne

Lizaki z kurczaka słodko-kwaśne
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam w sieci: patenty i triki (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Piersi z kurczaka pokrój w paseczki i nadziej na patyczki do szaszłyków. Limonki dobrze umyj, osusz i zetrzyj skórkę. Mięso posól i skrop sokiem z ½ limonki. Ostaw. Zagotuj miód z sokiem z pozostałych limonek, dodaj bulion i całość ponownie zagotuj. Rozprowadź małą ilość mączki ziemniaczanej zimną wodą i zagęść tym sok z miodem i bulionem. Dodaj do sosu część startej skórki z limonek i posiekaną kolendrę. Mięso obtocz w mączce ziemniaczanej i smaż w głębokim niezbyt gorącym oleju. Gdy tylko się usmaży natychmist osącz na papierowym ręczniku i zamocz w sosie, by mięso było nim oblepione. Przed podaniem posyp niewielką ilością skórki z limonki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE