Wątróbka cielęca na grillowanym sękaczu z sosem porzeczkowym

Wątróbka cielęca na grillowanym sękaczu zobacz Wątróbka cielęca na grillowanym sękaczu 2018-06-19 12:19:10
Wątróbka cielęca na grillowanym sękaczu
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Podroby
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg wątróbki cielęcej
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 cebule szalotki
  • sól, pieprz
  • kilka kropli wiśniówki
  • sękacz
Sos porzeczkowy:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wątróbkę pokrój w plastry i podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj cebulę szalotkę, sól oraz pieprz. Dolej odrobinę wiśniówki.
W następnej kolejności przesmaż na maśle pokrojony sękacz.
Przygotuj sos. Białe i czerwone porzeczki przesmaż na patelni. Dodaj polskie mini kiwi i sok z limonki. Na koniec dolej odrobinę białego wina oraz miód. Sos przez moment redukuj.
Danie prawie jest gotowe. Na talerzu wyłóż przygotowanego sękacza i wątróbkę. Wszystko polej owocowym sosem. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE