Żeberka smażone w głębokim tłuszczu i w miodowej glazurze z ostro- kwaśnym sosem

Żeberka w miodowej glazurze zobacz Żeberka w miodowej glazurze 2018-06-19 12:26:33
Żeberka w miodowej glazurze
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Żeberka

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych

przyprawa do żeberek:

  • łyżka chili
  • łyżka kurkumy
  • 1/2 łyzki imbir w proszku
  • łyżka przyprawy 5 smaków
  • łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mąka kukurydziana

glazura:

sos:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przygotuj glazurę. W rondlu wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu tak, żeby glazura się powoli redukowała i zgęstniała.
Czosnek, papryczkę chili, świeży imbir i łodygi kolendry posiekaj. W rondlu podgrzej wodę, sok z limonki, ocet spirytusowy. Dodaj cukier puder i wrzuć posiekane dodatki. Poczekaj, aż wszystko się zagotuje. Sos zagęść mąką ziemniaczaną z odrobiną wody.
Żeberka pokrój co kość. Kawałki mięsa muszą być małe. Przygotuj przyprawę. Na suchej patelni podsmaż przyprawy chili, kurkumę, imbir, przyprawę 5 smaków, czarny pieprz i gałkę. Żeberka dobrze natrzyj przyprawą i oprusz mąką kukurydzianą. Mięso smaż na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone żeberka przełóż do glazury.
Podawaj je z sosem. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE