Sałatka z cytrusową nutą

Sałatka z cytrusową nutą
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • kilka liści endywii
  • 10 dag tofu
  • 10 dag cukinii
  • 1/2 papryki
  • 1 pomarańcza (może być czerwona)
  • garść orzechów włoskich
  • garść różnych oliwek
  • garść rukoli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu (może być karobowy)
Sos:
  • 6 zielonych drylowanych oliwek
  • 6 orzeszków nerkowca
  • 6 łyżek aromatycznej sycylijskiej oliwy
  • 1/4 cytryny ze skórką
  • 1 szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Dobrze odsączone plastry tofu i cukinię pokrojoną w plasterki smarujemy sosem sojowym zmieszanym z miodem. Odstawiamy na 10 minut. Miksujemy wszystkie składniki sosu do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerzach rozkładamy porwane liście endywii, pokrojoną w paski paprykę, kawałki obranej ze skórki pomarańczy, plastry tofu i cukinii, posypujemy orzechami i oliwkami. Polewamy sosem i dekorujemy liśćmi rukoli.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE