Spaghetti a’la bolognese dla Jasia

Spaghetti a’la bolognese dla Jasia
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

Do podania:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Boczek i cebulę kroimy w kostkę, a marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy boczek, jak będzie lekko rumiany dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy do czasu, aż cebulka zmięknie, po czym dodajemy starte na tarce warzywa. Przesmażamy chwile, aż warzywa zmiękną i przekładamy je do szerokiego rondla.

Na tej samej patelni podsmażamy mielone mięso, jeśli będzie trzeba wcześniej nalewamy na dno patelni trochę oleju. W trakcie smażenia rozdzielamy mięso na drobne części za pomocą drewnianej łopatki. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

Pomidory wraz z koncentratem miksujemy blenderem na gładka pastę. Przekładamy do rondla z boczkiem i warzywami, podlewamy bulionem, dodajemy zmiksowane pomidory i miód. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.

Pod koniec gotowania sosu zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy ją i gotujemy w niej spaghetti. Na koniec odsączamy makaron (możemy zachować trochę wody spod makaronu, jeśli sos byłby zbyt gesty, można go nią rozrzedzić) . Przekładamy makaron do rondla z sosem, mieszamy dokładnie i serwujemy porcje posypane natką pietruszki i startym parmezanem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE