Meksykańska sałatka ze smażonym kurczakiem

Meksykańska sałatka ze smażonym kurczakiem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Przepis



Składniki sałatki:
2 piersi kurczaka bez kości i skóry
30 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka sproszkowanego chilli
szczypta soli
3 łyżki oleju roślinnego
225 g mieszanki sałat
225 g rukoli
1 pęczek kolendry
4 dymki, cienko pokrojone
2 posiekane, dojrzałe pomidory
400 ml puszka czarnej fasoli, opłukanej i odcedzonej
2 awokado bez pestek, obrane i pokrojone w kostkę
200g mrożonej kukurydzy
pokruszone chipsy z tortilli

Składniki dressingu:
sok i skórka z 2 limonek
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
4 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy dijon
szczypta soli (do smaku)
1 papryczka chipotle, drobno posiekana

Przygotowanie sałatki:
Potnij piersi w długie paski. Wymieszaj mąkę, sproszkowane chilli i sól. Obtocz w tym mięso. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej tłuszcz. Smaż paski mięsa, aż będą złociste i chrupkie.
W dużej misce wymieszaj liście sałaty, rukolę, kolendrę i natkę. Na środku połóż pomidory i fasolę. Dookoła ułóż awokado. Posyp kukurydzą i chipsami, dodaj paski mięsa.

Przygotowanie dressingu:
Utrzyj dokładnie wszystkie składniki. Polej sałatkę.

Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE