Rostbef pieczony w sosie z czerwonego wina, warzyw i ziół, podany ze smażonym selerem

Rostbef pieczony w sosie z czerwonego wina
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso zwiń szpagatem, dzięki temu zachowa swój kształt i upiecze się równomiernie.
Dopraw je solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Mięso namaceruj i odstaw. Marchewki obierz i przekrój wzdłuż. Cebule przekrój na połówki. Morele posiekaj. Na patelni rozpuść masło. Przesmaż cebule i morele. Dodaj wino i korę cynamonu. Warzywa podduś przez chwilę. Mięso obsmaż dokładnie z każdej strony. Do brytfanki przełóż mięso i warzywa z sosem. Dodaj marchewki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Po pieczeniu sprawdź temperaturę mięsa. Najlepsza temperatura dla wołowiny to 55-60 stopni. Pieczeń odstaw na 2 minuty, żeby odpoczęła, a następnie pokrój na plastry.
Selera pokrój w duża kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj gałązkę świeżego rozmarynu. Dodaj ocet balsamiczny, sól i pieprz.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA