Porzeczkowe semifreddo

Porzeczkowe semifreddo zobacz Porzeczkowe semifreddo 2018-08-13 12:58:25
Porzeczkowe semifreddo
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 110 g drobnego cukru
  • 320 g puree z czerwonej porzeczki
  • 150 g bezy włoskiej
  • 400 g śmietany kremówki ubitej na ¾
Beza włoska:
  • 4 białka, w temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 60 ml wody

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zaczynamy od przygotowania włoskiej bezy. Robimy syrop cukrowy. W rondelku rozpuszczamy cukier z wodą i podgrzewany (do próby nitki lub róży).
Ubijamy białka i powoli wlewamy do nich cienką stróżką syrop cukrowy, nie przestając miksować.
Miksujemy przez kolejne 5 minut. Beza musi być sztywna, lśniąca i gęsta.
Podgrzewamy żółtka z cukrem do 80 stopni C, cały czas mieszając. Następnie przekładamy je do misy miksera i ubijamy.
Następnie ubijamy żółtka z cukrem. Dodajemy do nich puree owocowe, bezę włoską i na koniec półpłynną śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu, masę przekładamy do silikonowych foremek i całość zamrażamy.
Po wyjęciu z zamrażarki nanosimy na poszczególne mrożone półkule pozostałą bezę włoską za pomocą worka cukierniczego z okrągłą tylką i zapiekamy palnikiem lub pod grillem w piekarniku, do złapania koloru.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE