Daktylowo-rumowe trufle

Daktylowo-rumowe trufle
Oceń przepis:
48 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 200 g dobrej jakości daktyli
  • 40 ml rumu
  • 50 g biszkoptów i sucharków
  • 40 g drobno pokrojonych migdałów

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy rumem i wrzątkiem. Pozostawiamy na 30 minut, żeby dobrze nasiąkły płynem i zmiękły. Następnie odsączamy i miksujemy na pastę.

Biszkopty i sucharki kruszymy na drobny żwirek i mieszamy dokładnie z masą z daktyli.

Migdały krótko prażymy na suchej patelni i studzimy.

Lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy ok. łyżki masy daktylowej i formujemy zgrabne kulki, które obtaczamy w migdałach. Chłodzimy i serwujemy z filiżanką kawy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA