Domowa pascha

Domowa pascha zobacz Domowa pascha 2018-06-26 10:06:21
Domowa pascha
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Potrawy wielkanocne

Składniki:

  • Masa pascha:
  • 500 g mielonego twarogu
  • 80 g żółtek / ok. 4 żółtka
  • 125 g cukru pudru
  • 100 g kremówki
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 ml ekstraktu z wanilii
  • 200 g suszonych owoców: moreli, daktyli, jagód goji, żurawiny
Żel pektynowy:
  • 10 g soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 10 g pektyny
  • złote konfetti (opcjonalnie)
Kruszonka:
  • 25 g cukru
  • 25 g masła
  • 50 g mąki
  • 2 łyżki mielonych pistacji
Dodatkowo:
  • ajerkoniak

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kruszonkę wyrobić krótko, przesypać na blaszkę i piec w 160º C.
Przygotować paschę, ubijając masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać kremówkę, twaróg i żółtka.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do masy twarogowej razem z ekstraktem waniliowym. Morele i daktyle posiekać i razem zresztą suszonych owoców dodać do masy, wymieszać. Przelać do foremek i zamrozić.

Wszystkie składniki żelu doprowadzić do wrzenia, gotować krótko. Lekko przestudzić i wmieszać złote konfetti. Jeszcze ciepłym żelem oblać zamrożone paschy.
Ułożyć desery na kruszonce i polać ajerkoniakiem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE