Smażony dorsz z puree z selera, mini kapustą smażoną i musztardą porzeczkową

Smażony dorsz z puree z selera zobacz Smażony dorsz z puree z selera 2018-06-19 20:02:00
Smażony dorsz z puree z selera
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 4 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Puree:
100 g boczku surowego wędzonego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mleko wstawiamy do rondla i zagotowujemy. Selera obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w mleku z dodatkiem soli i cukru. Do selera w mleku dodajemy obrane jabłka. Gotujemy do miękkości, odcedzamy, miksujemy i dla nadania lepszej konsystencji dodajemy troszkę mleka z gotowania.

Boczek mielimy w maszynce lub kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor na patelni. Odsączamy na metalowym sitku.

W wodzie gotującej się z dodatkiem soli i cukru zaparzamy kapustę na chrupiąco. Kapustę po sparzeniu hartujemy w zimnej wodzie.

Owoce porzeczki miksujemy i łączymy z musztardą, powstaje nam w ten sposób musztarda porzeczkowa.

Rybę oprószamy solą i pieprzem i smażymy, najlepiej na pergaminie na maśle klarowanym.

Składamy danie: nakładamy porcję puree, kawałek ryby, kawałek kapustki, dekorujemy porzeczkową musztardą i posypujemy skwarkami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE