Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Omlet czekoladowy

Omlet czekoladowy
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Ainsley Harriot

Seria kulinarna:
Ainsley rusza w plener (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek, wymieszać je z cukrem i kakao. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z żółtkami. Na patelni stopić kawałek masła i wlać masę jajeczną. Smażyć na średnio rozgrzanym grillu lub na małym ogniu przez około dwie minuty z jednej strony, a kiedy omlet zetnie się od spodu, przewrócić i smażyć jeszcze minutę. Zsunąć na talerz, złożyć na pół i posypać cukrem pudrem. Można, przykładając rozgrzany szpikulec lub drucik do powierzchni posypanej cukrem pudrem, wypalić na omlecie wzorek, np. ukośną kratkę.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Aren 7 lat temu

Zrobię go jutro na śniadanie. ;>

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE