Smażone bliny ziemniaczane z serem z wiżajn i warzywami

Smażone bliny ziemniaczane z serem z wiżajn i warzywami
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Polska ze smakiem (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Placki i placuszki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

W misce połącz drożdże, ciepłe, niegorące mleko, sól, szczyptę cukru i łyżkę mąki. Składniki wymieszaj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodaj pozostałe składniki: mąkę, zmielone ziemniaki, łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Ciasto wyrabiaj, aż ci się znudzi. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 6 równych porcji. Uformuj kule i odstaw ponownie. Kiedy ciasto podrośnie, uformuj okrągłe placki i usmaż je na oleju Kujawskim. Ser zetrzyj na grubszej tarce. Warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę, dodaj sok z limonki lub cytryny, olej Kujawski z bazylią, siekane zioła, sól oraz pieprz.
Na upieczone bliny nakładaj porcję warzyw, tartego sera i łyżkę śmietany. Pycha

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE