Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania
Oceń przepis:
72 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Gołąbki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki oleju
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ćwiartka niewielkiej białej kapusty
  • ¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
Sos:
  • ćwiartka niewielkiej kapusty białej
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego (albo 3-4 łyżki koncentratu wymieszanego z wodą)
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru
  • 3 ząbki czosnku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy w drobniutką kostkę, podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy pociętą w drobną kostkę ćwiartkę kapusty. Podsmażamy, aż kapusta zmięknie. Chwilę studzimy.

W tym samym czasie przygotowujemy sos: zagotowujemy przecier (lub koncentrat pomidorowy z wodą), dodajemy sól i pieprz, wrzucamy drugą ćwiartkę kapusty pociętą w grubszą kostkę. Gotujemy, aż kapusta zmięknie.

Dosypujemy odrobinę cukru (pomidory stają się wtedy bardziej pomidorowe) i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą oraz sól, pieprz, majeranek i gałkę muszkatołową (mięso musi być wyraziste w smaku). Na koniec wrzucamy ostudzoną cebulę i kapustę z patelni oraz kaszę. A dlaczego? Bo kasza ma o wiele więcej witamin z grupy B, składników mineralnych, błonnika i jest po prostu zdrowsza.

Mieszamy wszystko razem, formujemy zgrabne pulpety i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowo-kapuścianym i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA