Karp a la Pomian

Karp a'la Pomian
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jan i Jakub Kuroniowie

Seria kulinarna:
Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 karp (ok. 1,2 kg)
  • 250 ml czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

Farsz:

  • 150 g słoniny
  • 2 cebule
  • 200 g grzybów świeżych lub suszonych
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Karpia skrobiemy, czyścimy i płuczemy. Z zewnątrz i wewnątrz oprószamy solą oraz pieprzem, rozprowadzamy przyprawy po całej powierzchni i odkładamy rybę na 20 minut. W tym czasie przyrządzamy farsz. Słoninę oraz obrane cebule i oczyszczone grzyby kroimy w kostkę. Słoninę topimy na patelni, dorzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy grzyby i razem podsmażamy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odstawiamy na 5-7 minut, następnie dodajemy podsmażone grzyby, wbijamy jajko, przyprawiamy tymiankiem, posiekaną pietruszką, solą, pieprzem i mieszamy. Rybę nadziewamy farszem i spinamy wykałaczkami. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy masłem, wkładamy rybę i rozkładamy na niej kawałki pozostałego masła. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 40 - 60 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Pod koniec podlewamy winem, chwilę jeszcze zapiekamy. Ostrożnie przekładamy rybę na ogrzany półmisek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA