Szaszłyki z żabnicy z boczkiem i ziołami

Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
35 minut

Przepis



Składniki
600 g filetów z żabnicy
200 g pomidorów koktajlowych
100 g boczku (pokrojonego
w cienkie plastry)
1–2 cukinie
pęczek bazylii
pęczek pietruszki
szczypiorek
2 łyżki soku z cytryny
100 ml oliwy Extra Vergine
sól i pieprz

Przygotowanie
Filety z żabnicy myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki równej wielkości; wkładamy do miseczki, polewamy rozmieszanym wcześniej sokiem z cytryny z oliwą, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, i odstawiamy na 10-12 minut, od czasu do czasu obracając kawałki ryby. W tym czasie myjemy pomidory; usuwamy końcówki cukinii, kroimy na grube talarki. Myjemy bazylię, pietruszkę i szczypiorek, osuszamy i drobno siekamy. Wyjmujemy kawałki ryby z marynaty, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i posiekanymi ziołami; zawijamy w plastry boczku i posypujemy boki ziołami. Na szpikulec do szaszłyków nadziewamy w kolejności według gustu kawałki ryby, pomidory, talarki cukinii. Podgrzewamy patelnię grillową, układamy szaszłyki i pieczemy 3-4 minuty, obracając z boku na bok. Podajemy ciepłe szaszłyki z bukietem sałat.

Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE