Szaszłyki z żabnicy z boczkiem i ziołami

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 35 minut
Przygotowanie:
Składniki
600 g filetów z żabnicy
200 g pomidorów koktajlowych
100 g boczku (pokrojonego
w cienkie plastry)
1–2 cukinie
pęczek bazylii
pęczek pietruszki
szczypiorek
2 łyżki soku z cytryny
100 ml oliwy Extra Vergine
sól i pieprz
Przygotowanie
Filety z żabnicy myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki równej wielkości; wkładamy do miseczki, polewamy rozmieszanym wcześniej sokiem z cytryny z oliwą, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, i odstawiamy na 10-12 minut, od czasu do czasu obracając kawałki ryby. W tym czasie myjemy pomidory; usuwamy końcówki cukinii, kroimy na grube talarki. Myjemy bazylię, pietruszkę i szczypiorek, osuszamy i drobno siekamy. Wyjmujemy kawałki ryby z marynaty, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i posiekanymi ziołami; zawijamy w plastry boczku i posypujemy boki ziołami. Na szpikulec do szaszłyków nadziewamy w kolejności według gustu kawałki ryby, pomidory, talarki cukinii. Podgrzewamy patelnię grillową, układamy szaszłyki i pieczemy 3-4 minuty, obracając z boku na bok. Podajemy ciepłe szaszłyki z bukietem sałat.
Źródło:

Dania z ryb
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze