Cassoulet z kaczki

Cassoulet z kaczki
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
2

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać odsączoną fasolę, marchewkę, seler, związane zioła i podsmażony boczek. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szumowiny i gotować przez 1-1,5 godziny, aż fasola będzie miękka. Wyłowić zioła. Przecedzić, zostawiając płyn na później. Przyprawić solą i pieprzem.
Kaczkę pokroić, usunąć kości, przyprawić solą i skropić oliwą. Ułożyć na kratce skórą do dołu i grillować 10-15 minut. Polać tłuszczem, który wypłynął, odwrócić i grillować przez kolejne 10 minut. Pokroić na mniejsze części.
Kiełbasę podsmażyć na oliwie.
Piekarnik rozgrzać do 170°C.
W dużym naczyniu do zapiekania ułożyć połowę fasoli z warzywami i boczkiem. Wlać połowę wina, dodać zioła, pomidory, kaczkę i kiełbasę. Przykryć resztą fasoli. Wlać zachowany płyn (jeśli jest go za mało, dolać trochę wody). Wierzch posypać bułką tartą i skropić 3-4 łyżkami tłuszczu wytopionego z kaczki. Piec przez 75 minut, aż bułka utworzy rumianą, chrupiącą warstwę.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE