Placki grzybowe z sosem rozmarynowym

Placki grzybowe z sosem rozmarynowym zobacz Placki grzybowe z sosem rozmarynowym 2018-06-19 13:01:01
Placki grzybowe z sosem rozmarynowym
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 3 garści podgrzybków wymieszanych z prawdziwkami
  • 1 biała cebula
  • mąka pełnoziarnista
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 12%
  • Sos:
  • łyżka posiekanego rozmarynu wraz z gałązkami
  • szklanka bulionu warzywnego
  • mąka pszenna
  • łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 pomidor obrany ze skórki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • olej rzepakowy

Kalkulator wag i miar

Przepis

Grzyby dokładnie wyszoruj szczoteczką, wytrzyj i posiekaj na kawałki. Dodaj startą cebulę, jajka i tyle mąki, żeby powstało ciasto jak na placki. Dopraw solą i pieprzem. W rondelku zagotuj bulion z rozmarynem, zmniejsz ogień i pozostaw na około 20 minut, żeby bulion przeszedł rozmarynem. W drugim rondelku rozpuść masło i dodaj tyle mąki, żeby powstała zasmażka. Od razu dodaj bulion i sos sojowy. Zagotuj aż zgęstnieje i przetrzyj przez sito. Dopraw cytryną – nie gotuj. Placki z dwóch łyżek ciasta smaż z obu stron. Podaj polane sosem i kwaśną śmietaną.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE