Paszteciki vol au vent

Paszteciki vol au vent
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • miarka bulionu z kury
  • liść laurowy
  • 3 łyżki masła
  • drobno pokrojona cebula lub duża szalotka
  • 110 g oczyszczonych i pokrojonych grzybów
  • posiekany ząbek czosnku
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki białego wina
  • 2 ugotowane piersi z kurczaka w plasterkach
  • 60 ml crème fraîche
  • 1 – 2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz
  • kilka garści posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 6 foremek do vol au vent

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlać bulion do rondla, wrzucić liść laurowy. Zagotować i wyłączyć gaz.
Rozpuścić masło na patelni i smażyć przez 2 min cebulę. Dorzucić grzyby i smażyć, aż się skurczą i ściemnieją. Dodać na minutę czosnek. Nasypać mąki i mieszając, smażyć przez minutę. Wlać wino i całkowicie je zredukować. Wlać bulion, wrzucić mięso i smażyć, aż sos zgęstnieje, przez ok. 3 min. Wmieszać crème fraîche i musztardę. Posolić i popieprzyć. Wmieszać natkę pietruszki. Nałożyć do foremek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA