Ceviche z pstrąga i słodkie ziemniaki

Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia peruwiańska

Przepis



Składniki ceviche
300g fileta z pstrąga oczyszczonego i bez ości
2 ząbki czosnku
1 chilli
25g imbiru
1 pęczek kolendry
1 łodyga selera naciowego
oliwa z puszki sardeli
nieco octu z sherry
sok z 3 limonek
sok z 3 cytryn
nieco wódki

Składniki sałatki
½ poszatkowanej czerwonej cebuli
½ poszatkowanego ogórka
1 łodyga selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki
½ pęczka świeżej kolendry

1 słodki ziemniak obrany ze skórki, pokrojony w kostkę i ugotowany w syropie z dodatkiem anyżu gwiazdkowego.

Do podania wódka

Przygotowanie
W malakserze zmiksować czosnek, chilli, imbir, kolendrę, selera naciowego z oliwą, octem i sokami z limonek oraz cytryn. W misce wymieszać rybę z postałym sosem, cebulą, selerem, ogórkiem i liśćmi kolendry oraz wódką. Zostawić na 2 minuty. Przełożyć do miseczki, do drugiej włożyć ugotowanego, słodkiego ziemniaka. Pozostały sos wymieszać w kieliszkach z wódką.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE