Pierogi na słodko - Aniela Redelbach

Pierogi na słodko zobacz Pierogi na słodko 2018-06-19 13:01:00
Pierogi na słodko
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Z mąki, wody, soli i roztopionego masła zagniatam ciasto. Odstawiam na 15 - 20 min. Robię nadzienie: twarożek mieszam z jagodami/malinami, cukrem i żółtkiem. Wiśnie podsmażam z cukrem, żeby płyn odparował. Mak już jest gotowy. Robię kisiel z jagód/malin: rozgniatam owoce, gotuję je z wodą i cukrem. Przecedzam i znowu zagotowuję płyn już bez owoców. Skrobię ziemniaczaną rozprowadzam w zimnej wodzie i wlewam do owocowego płynu. Doprowadzam do wrzenia. Rozwałkowuję cieńko ciasto, wycinam kółka. Robię pierożki. Gotowe pierożki podaję: makowe z miodem, wiśniowe ze śmietaną, owocowe z kisielem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE