Bliny z konfiturą truskawkowo-malinową

Bliny z konfiturą truskawkowo-malinową
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przygotowanie:
Bliny: wymieszaj drożdże w mleku z dodatkiem cukru, poczekaj kilka minut, aż
się aktywują.
Wymieszaj mąkę z solą i żółtkami.
Wlej stopniowo mleko z drożdżami do miski z mąką i żółtkami, cały czas mieszając, by uniknąć
grudek. Odstaw na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Konfitura: w rondelku na wolnym ogniu duś truskawki i maliny z cukrem i
rozmarynem przez około 30 minut. Odstaw.
Wymieszaj miąższ wanilii ze śmietaną i odstaw.
Ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj delikatnie piankę z ciastem na bliny.
Usmaż bliny na gorącej patelni. Podaj z konfiturą i śmietaną. Pokrusz ciasteczka szwedzkie na wierchu. Udekoruj świeżymi malinami i listkami melisy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE