Omlet z kimchi i kurczakiem

Omlet z kimchi i kurczakiem
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Placki i placuszki
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:
1 pierś kurczaka ze skórą
2 łyżki pasty z czerwonej fasoli
1 łyżeczka pasty chili
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
4 dymki
100 g świeżych grzybów shiitake
słodki sos sojowy
olej sezamowy
hoisin
ponzu
majonez japoński
1 pęczek kolendry
1 łyżka prażonego sezamu
12 jajek
1 opakowanie kim chi
300 g kiełków fasoli
prażona dymka
oliwa
sól
ugotowany ryż

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w paski i wymieszać z pastą fasolową i chili. Doprawić solą i ponzu. Odstawić, żeby mięso się zamarynowało.
Rozgrzać oliwę na patelni. Podsmażyć kurczaka. Dodać rozgnieciony czosnek i pokrojone grzyby. Dodać drobno posiekaną cebulę i zieloną część dymki. Dołożyć kim chi i połowę kolendry.
Jajka wbić do miski, rozmącić i wlać na patelnię. Smażyć przez 2 minuty, a potem wstawić patelnię pod rozgrzany grill. Posypać kiełkami fasoli i kolendrą. Złożyć omlet na pół i zsunąć na talerz.
Posypać prażoną szalotką, sezamem, skropić słodkim sosem sojowym, olejem sezamowym i polać majonezem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE