Dorsz i omułki ze szpinakiem

Dorsz i omułki ze szpinakiem
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 3)
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 800 g polędwiczek z dorsza, ze skó
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kg oczyszczonych i przebranych omułków
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 listków lubczyku
  • 1 łyżka masła + 50 g do sosu
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 dymki
  • 1 l liści szpinaku
  • ½ ząbka czosnku
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Polędwiczki dorszowe pokroić na porcje. Posmarować skórę olejem, posypać solą. Kawałki dorsza ułożyć na rozgrzanym grillu, skórą do dołu, smażyć przez 3-4 minuty z obu stron.

Dymki przekroić wzdłuż na pół, posolić, upiec na grillu.

Pokroić drobno szalotki i czosnek. Garnek z grubym dnem wstawić na średni ogień, podsmażać szalotki i czosnek przez pół minuty. Włożyć omułki i lubczyk, wsypać sól, wlać wino. Trzymać pod przykryciem na sporym ogniu przez 5-6 minut – do momentu, kiedy omułki się pootwierają. W tym czasie kilka razy energicznie potrząsnąć garnkiem. Wyjąć omułki, pozostały w garnku płyn przelać przez gęste sito. Wlać do rondelka, nieco zredukować, dodać 50 g masła, zblendować na gładko, doprawić solą.

Szpinak z odrobiną czosnku szybko obsmażyć na patelni na maśle, posolić. Podawać z dorszem i omułkami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE