Suflety warzywne

Suflety warzywne
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 żółtka jajek
  • 250 ml warzywnego puree (do wyboru: marchewka
  • dynia
  • szpinak
  • groch)
  • 4 białka jajek
  • starty ser
  • cheddar lub grujer
  • 1 łyżka świeżych
  • posiekanych ziół

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Posmaruj masłem 8 ramekinów albo litrową formę do sufletów. Posyp parmezanem. Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Zagotuj czajnik wody. Podgrzej mleko z liściem laurowym i odstaw na 10 min. Potem wyjmij liść laurowy. W rondlu roztop masło, dodaj mąkę i gotuj przez 1 min. Powoli dodawaj mleko. Gotuj, ciągle mieszając, jeszcze 3 minuty. Sos powinien zgęstnieć. Roztrzep żółtka jajek i dodaj je do beszamelu. Dodaj warzywne puree i ser. Dobrze dopraw. Ubij białka jajek. Część dodaj do warzywnej masy. Następnie masę wylej na pozostałe białka i wymieszaj delikatnie. Wyłóż mieszankę do foremek. Wstaw ramekiny do kąpieli wodnej, a następnie do piekarnika. Piecz, aż wyrosną i zarumienią się, czyli około 15 – 20 min. Wyjmij suflety z kąpieli wodnej i podaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE