Curry rybne z Kerali

Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 600 g halibuta, oczyszczonego i pokrojonego na duże kawałki
Marynata:
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 duży ząbek czosnku, starty na pastę
  • 10 g imbiru, obranego i starty na pastę
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
Sos:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Połącz składniki marynaty i zamarynuj rybę przez 20 minut.

Rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj gorczycę i kozieradkę. Kiedy przestaną strzelać, dodaj liście curry. Po 10 sekundach dodaj cebulę i sól. Smaż, aż zrobi się miękka i złocista. Dodaj imbir i smaż przez kolejne 30 sekund.

W międzyczasie zmiksuj pomidory i czosnek na gładką pastę. Dodaj cebulę i resztę przypraw w proszku i gotuj przez kolejne 10 minut.

Dodaj mleczko kokosowe, wodę, zieloną chili, ocet i gotuj przez 10 minut. Spróbuj i dopraw do smaku. Dodaj rybę i śmietankę kokosową, zmniejsz ogień i dotuj przez kilka minut, aż ryba zrobi się miękka.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE