Placki gryczane z warzywnym gulaszem

Placki gryczane z warzywnym gulaszem zobacz Placki gryczane z warzywnym gulaszem 2018-08-13 12:58:26
Placki gryczane z warzywnym gulaszem
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Placki:
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki zakwasu
  • 150 g twarogu
  • ½ szklanki maślanki
  • cebula
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Gulasz warzywny:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zacznij od przygotowania placków. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na maśle.
W misce połącz wszystkie pozostałe składniki. Dodaj cebulę.
Dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli ciasto na placki jest za gęste, dodaj jeszcze maślanki. Placki smaż na oleju.
Przygotuj gulasz. Cukier wsyp na patelnie i zamień w karmel. Dodaj kawałki cebulki i posiekany czosnek. Duś około 5 minut.
W mikserze zmiksuj na przecier 3 pomidory z bazylią i oliwą. Przecier dodaj do cebulek. Na koniec dorzuć posiekane suszone śliwki.
Gdy sos zgęstnieje, dorzuć pokrojonego w kostkę kabaczka i cukinię. Dopraw wszystko solą, pieprzem i oregano.
Placki podawaj z warzywnym gulaszem. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE