Grzybowe kapelusze faszerowane kozim serem

Grzybowe kapelusze faszerowane kozim serem
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.10

Składniki:

  • 6 dużych pieczarek
  • oliwa do skropienia
  • 2 łyżki masła
  • posiekana szalotka
  • posiekany ząbek czosnku
  • ćwierć łyżeczki rozgniecionej ostrej papryczki
  • 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści tymianku
  • 3 ? 4 łyżki świeżej bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 4 ? 6 łyżek świeżego koziego sera
  • łyżka posiekanych świeżych listków pietruszki
  • kiełki do przybrania
  • zredukowany ocet balsamiczny do przybrania

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190?C. Oderwać nóżki grzybów, drobno posiekać i odłożyć. Ułożyć kapelusze wierzchami do góry na blasze, natrzeć odrobiną oliwy i opiekać 10 minut, żeby się lekko skurczyły.
W tym czasie roztopić masło na patelni i delikatnie podsmażyć szalotkę, żeby zmiękła, ok. 3 minut. Dodać posiekane nóżki grzybów, smażyć kolejne 5 minut. Dodać czosnek, ostrą papryczkę i tymianek na minutę. Wmieszać niemal całą bułkę tartą (zostawiając jedną łyżkę na później). Skosztować i doprawić. Resztę bułki tartej zmieszać z pietruszką w misce. Wyjąć kapelusze z piekarnika i odwrócić. Posolić i popieprzyć. Nałożyć w nie sera i posypać mieszanką bułki tartej z pietruszką. Skropić oliwą i zapiekać, aż kapelusze się zrumienią, a nadzienie będzie gorące, ok. 20 minut. Podawać z kiełkami lub rukwią wodną oraz ze zredukowanym octem balsamicznym.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE