Sałatka z soczewicy

Sałatka z soczewicy
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 6 goździków
  • 2 listki laurowe
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 2 gałązki selera naciowego pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 3 łyżki octu z sherry (lub innego dojrzałego octu winnego)
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • olej orzechowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować z cebulą nadzianą goździkami i listkiem laurowym. Posolić kiedy już będzie miękka, usunąć cebulę i listek. Dodatki usmażyć na oliwie, posypać solą, pieprzem i cukrem. Kiedy się zrumienią wlać na patelnię ocet winny i odparować. Połączyć soczewicę z dodatkami, uzupełnić przyprawy. Można podawać na ciepło, lub zostawić, aż sałatka ostygnie i się przegryzie. Przed podaniem skropić olejem orzechowym i posypać nacią pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA