Sałatka z soczewicy

Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 6 goździków
- 2 listki laurowe
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 2 gałązki selera naciowego pokrojone w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 posiekane ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 3 łyżki octu z sherry (lub innego dojrzałego octu winnego)
- łyżka siekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- cukier
- olej orzechowy
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować z cebulą nadzianą goździkami i listkiem laurowym. Posolić kiedy już będzie miękka, usunąć cebulę i listek. Dodatki usmażyć na oliwie, posypać solą, pieprzem i cukrem. Kiedy się zrumienią wlać na patelnię ocet winny i odparować. Połączyć soczewicę z dodatkami, uzupełnić przyprawy. Można podawać na ciepło, lub zostawić, aż sałatka ostygnie i się przegryzie. Przed podaniem skropić olejem orzechowym i posypać nacią pietruszki.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Sałatki, sałaty i surówki
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze