Fettuccine z boczniakami królewskimi

Fettuccine z boczniakami królewskimi
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:




Fettuccine z boczniakami królewskimi :
1 opakowanie (450g) fettuccine
2 łyżki oliwy
¼ szklanki masła
2 posiekane szalotki
3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka liści świeżego tymianku
5 posiekanych boczniaków
¼ szklanki białego wina
½ szklanki śmietany 35%
2 szklanki szpinaku
1 szklanka szczypioru pokrojonego w kawałki długości 2,5 cm
sól
pieprz


Fettuccine z boczniakami królewskimi:
Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni, na średnim bądź dużym ogniu podgrzej oliwę i masło. Podsmażaj szalotkę i czosnek, aż zarumienią się. Dodaj tymianek i boczniaki, podsmaż, aż grzyby przyrumienią się. Dodaj białe wino i zamieszaj. Dodaj śmietanę i zamieszaj. Odparuj sos, aż zrobi się gęsty. Dodaj szpinak. Wymieszaj. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go i przełóż na patelnię. Wymieszaj. Dodaj szczypiorek, zamieszaj. Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE