Łosoś zapiekany z szyjkami rakowymi i boczkiem, podany z plackami ziemniaczanymi

Łosoś zapiekany z szyjkami rakowymi i boczkiem, podany z plackami ziemniaczanymi
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 5 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zapiekanki

Składniki:

1 kg ziemniaków
Sos śmietanowy:
  • 3 papryczki chili
  • 2 cebule czerwone
  • 1 puszka pomidorów (w całości)
  • ½ główki kapusty włoskiej
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 3-4 łyżki żurawiny do mięs
  • 500 ml śmietanki 36%

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos. Na maśle klarowanym przesmażamy ziarna gorczycy. Kiedy tylko zaczną skwierczeć, dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Smażymy do momentu, aż straci swoją surowość, lekko się zezłoci i zmięknie.
Następnie dodajemy pokrojoną i podsmażoną na oleju kapustę włoską, papryczkę chili, krótko smażymy i dodajemy pomidory z puszki. Łyżką staramy się je rozdrobnić na patelni, dodajemy żurawinę suszoną i żurawinę w formie konfitury do mięs. Zagotowujemy wszystko i dodajemy śmietankę.
Gotujemy razem do momentu, aż sos nam odparuje i będzie miał odpowiednią konsystencję. Sprawdzamy smak i doprawiamy w razie konieczności.

Do tak przygotowanego sosu wkładamy kawałki ryby, szyjki rakowe rozmrożone i na wierzchu układamy plastry boczku wędzonego surowego. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.

Ziemniaki ścieramy na tarce na średnim oczku, łączymy z jajkiem, posiekaną natką, koperkiem, szczypiorkiem, cząbrem, szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i solą.
Smażymy placki na dobrze rozgrzanym oleju.

Zapiekankę podajemy z plackami posypujemy koperkiem i natką pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA