Łosoś w oliwie z puree z kalafiora

Łosoś w oliwie
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska

Przygotowanie:

Puree: pokrój kalafiora na kawałki i ugotuj do miękkości w mleku. Odsącz.
Włóż z powrotem do garnka, wlej kefir lub maślankę i podgrzej przez chwilę. Zblenduj do gładkiej
konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw.
Dressing: wymieszaj oliwę ze startą skórką z cytryny, limonki i pomarańczy, dodaj rozmaryn,
łyżkę octu, dopraw solą i pieprzem i odstaw.
Łosoś: dopraw łososia solą i pieprzem. W rondelku podgrzej oliwę do temperatury 60-
80 stopni, dodaj plastry pomarańczy oraz liście melisy.
Zanurz kawałki łososia w oliwie i na bardzo małym ogniu gotuj, aż łosoś się zetnie, czyli ok 15 min. Odsącz kawałki łososia na papierowym ręczniku.
Na talerz podaj puree z kalafiora i kawałki łososia, polej dressingiem. Jako dodatek
polecam sałatkę z rukoli i pomidorków koktajlowych.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA