Śródziemnomorska zapiekana fasola z fetą

Śródziemnomorska zapiekana fasola z fetą
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Składniki:
1 łyżka oliwy
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
500 g passaty albo 2 puszki pomidorów + łyżka koncentratu pomidorowego
2 puszki opłukanej, odcedzonej fasoli
1 łyżka świeżego albo 1 łyżeczka suszonego oregano
sól do smaku
1-2 łyżki paneli albo brązowego cukru
1 łyżka musztardy dijońskiej
1 duża garść rukoli
1 filiżanka koziej fety

Przygotowanie:
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Kiedy zmiękną, dodać fasolę, passatę, musztardę, oregano i sól. Zagotować, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec, aż składniki będą miękkie.
Posypać pokruszoną fetą i zapiec, aż lekko się stopi. Podawać z rukolą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE