Wędzony łupacz w sosie maślano-szczypiorkowym na szpinaku

Seria kulinarna:
Delia na zimę (odc.4)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przepis



Szpinak
1 kg szpinaku
3 dag masła

Przygotowanie szpinaku
Masło rozgrzewamy w dużym rondlu i upychamy w nim umyty i osuszony szpinak. Gdy zacznie mięknąć – mieszamy go i obracamy, aby już ugotowane liście z dna trafiły na górę, a twarde z wierzchu – wylądowały w gorącym maśle. Po dwóch, trzech minutach, gdy cały szpinak jest już ugotowany – odcedzamy go na durszlaku i wyciskamy jak najwięcej wody.

Ryba
4 dwudziestodekagramowe kawałki wędzonego, niebarwionego łupacza
300 ml mleka

Przygotowanie ryby
Rybę wkładamy do rondla, doprawiamy pieprzem, wlewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut na małym ogniu.

Sos
17 dag masła
3 zółtka
sól, pieprz
1 łyżka stołowa soku z cytryny
2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku.

Przygotowanie sosu
Masło topimy i przelewamy do dzbanka. Do pojemnika malaksera wbijamy żółtka, doprawiamy solą i pieprzem, włączamy urządzenie i bardzo powoli wlewamy gorące masło. Gdy całe połączy się z żółtkami – dodajemy sok z cytryny oraz szczypiorek i mieszamy. Kawałki ryby układamy na warstwie szpinaku, polewamy sosem i podajemy.

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE