Smażony świeży śledź podany w bułce z polskimi dodatkami

Smażony świeży śledź podany w bułce z polskimi dodatkami
Oceń przepis:
60 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g świeżych płatów śledziowych lub tuszki śledzia
  • kilka bułek, po jednej na osobę
  • masło
  • kilka liści sałaty
Sos tatarski:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego 10% tłuszczu
  • 2 ogórki kiszone
  • 3-4 grzybki marynowane
  • kilka owoców kaparów
  • pieprz świeżo mielony do smaku
Surówka:
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 1 mała biała cebula
  • 1 słodkie jabłko
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jeśli masz płaty świeżego śledzia, to niewiele musisz z nimi robić oprócz dokładnego ich umycia i osuszenia, następnie osól je i popieprz. W przypadku tuszy śledziowej pozbądź się kręgosłupa, nacinając go po dwóch stronach od wewnątrz tuszy.

Przygotuj sos. Pokrój dość drobno kapary, grzybki marynowane i ogórki kiszone. Odcedź miksturę na sicie i połącz majonezem i jogurtem. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Posiekaj kapustę, białą cebulę pokrój w kostkę i dodaj odrobinę soli, żeby zmiękła, jabłko też pokrój w kostkę. Natkę posiekaj, dodaj do kapusty, dolej trochę oleju rzepakowego, dodaj świeżo mielony pieprz i dobrze wymieszaj.

Bułkę przekrój na połówki i posmaruj masłem, podsmaż na patelni.

Osuszonego i posolonego śledzia dociśnij w bułce tartej, rozgrzej patelnie, na niej olej rzepakowy i smaż śledzia z dwóch stron na rumiano.

Złóż kanapkę. Na dolnej połówce ułóż liście sałaty, trochę surówki, smażonego śledzia, sos tatarski i dociśnij górną połówkę bułki. Smacznego!

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA