Pstrąg z ziołami i pikantnym masłem oraz orientalną sałatką z ogórka

Pstrąg z ziołami
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam na lato (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 4 pstrągi wypatroszone i umyte ok. 300 g każdy
  • 8 gałązek świeżego tymianku
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 8 listków szałwii
  • 12 gałązek natki pietruszki
  • 1 kostka masła (miękkiego)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • 2 średnie ogórki węże
  • 1 pęczek koperku posiekany
  • 4 łyżki miodu lipowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • kilka kropel tabasco

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z pstrągów usuwam kręgosłupy i ości, obcinam płetwy brzuszne. Ząbki czosnku siekam i rozcieram solą. Czosnek i ostrą paprykę mieszam z masłem i nacieram wnętrze ryb. Gałązki ziół dzielę na 4 części i wkładam do pstrągów. Całość spinam wykałaczkami lub zszywam nicią. Pstrągi lekko nacinam, solę i piekę na średnio rozgrzanym ruszcie. W tym czasie ogórka kroję na plastry i dodaję do niego koperek, miód, sok z cytryny, olej sezamowy, sos ostrygowy i tabasco. Mieszam i odstawiam. Pstrągi są gotowe, gdy płetwy grzbietowe łatwo daje się wyciągnąć. Usuwam wykałaczki lub nić i podaję z odcedzoną z soku sałatką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA