Kopytka szczawiowe

Kopytka szczawiowe
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Polska ze smakiem (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • ok. 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pęczek szczawiu
  • 2 jajka
Sos:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ziemniaki zmiel i dodaj mąkę (podałem 400 g, ale jej ilość tak naprawdę zależny od ziemniaków, im bardziej są wodniste, tym tej mąki musimy dodać więcej). Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, sól, jajka i posiekany szczaw. Wszystko szybko wyrób i podziel na małe kopytka. Kluski gotuj w wodzie z solą. Na oleju Kujawskim przesmaż kopytka. Dodaj śmietanę, starty ser żółty, posiekany koper i natkę. Delikatnie przemieszaj. Na koniec dopraw sporą ilością czarnego pieprzu. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE