Kolorowa Tortilla - Bartosz Adamek

Kolorowa tortilla - Bartosz Adamek
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Gotuję w garnku wodę. Oczyszczam pierś z kurczaka. Pozbywam się skóry i kości z podudzia (zachowuję skórę). Do wrzącej wody wrzucam kawałki kurczaka. Gdy mięso będzie ugotowane odstawiam do wystygnięcia. Kroję warzywa na ćwiartki. Bakłażana na talarki. Wykładam na blachę. Dodaję olej, sól, pieprz, zioła oraz wino. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę ok. 40 min. 20 min pod przykryciem i ok. 20 bez przykrycia. Odstawiam do wystygnięcia. Gdy warzywa są zimne wyjmuję kilka kawałków różnych warzyw, a resztę blenduję. Dodaję odrobinę soku z cytryny i doprawiam do smaku. Pierś rozdzieram rękoma wzdłuż włókien tak, aby powstały długie i cieniutkie paseczki.(można go drobno pokroić wzdłuż włókien - dla leniwych). Podudzia kroję na nieco większe paski.
Do miski wkładam podzielonego kurczaka. Doprawiam go solą i pieprzem. Dodaję 150 g serka Philadelphia, ok. 100 g serka Gouda, kilka łyżek sosu z pieczonych warzyw oraz ścieram trochę Parmezanu. Mieszam wszystko. Próbuję. Jeśli masa ma być bardziej delikatna dodaję serek Philadelphia, jeśli bardziej ostra dodaję Parmezanu, jeśli bardziej warzywna dodaję sos warzywny... Jaki humor taka masa :). Rozkładam Tortille. Nakładam masę, na środku układam kilka pozostawionych wcześniej upieczonych warzyw. Dodaję dwie, trzy gałązki jakiś świeżych ziół.
Zawijam w sposób w jaki najbardziej mi dziś pasuje. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekam ok. 20 minut. Po zapieczeniu serwuję danie. Obok tortilli umieszczam dużą łyżkę sosu warzywnego. Na Tortille można zetrzeć trochę parmezanu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA