Biszkopt z jagodami

Biszkopt z jagodami
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 6 jajek, żółtka i białka osobno
  • 200 g cukru
  • łyżeczka wanilii
  • miarka przesianej mąki
  • jagody, białe porzeczki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Rozpinaną formę średnicy 23 cm wyłożyć papierem i natłuścić masłem ścianki. Ubić białka na sztywną pianę. Wrzucić do niej kolejno żółtka i ucierać, dodając stopniowo cukier, ekstrakt waniliowy i mąkę. Musi powstać gęste, jedwabiste ciasto. Wlać ciasto do formy i piec, aż będzie złociste z wierzchu, wyrośnięte i nie będzie się trzymać wbitej w środek wykałaczki, przez ok. 60 minut. Musi być dopieczone. Po wyjęciu odstawić na kwadrans do przestygnięcia, rozpiąć formę i dać mu wystygnąć. Przełożyć na paterę. Posypać jagodami i białymi porzeczkami. Podawać z crème fraîche, bitą śmietaną lub lodami.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE