Ciasteczka faszerowane malinowo-jabłkowym dżemem z owocowym sosem

Ciasteczka faszerowane dżemem
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 4 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g pistacji
  • 3 łyżki miodu
  • Farsz:
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 ml rumu
  • limonka
  • 2 łyżki dżemu malinowego
  • 2 łyżki dżemu jabłkowego
  • 250 g serka mascarpone
  • Sos:
  • 100 g malin
  • 100 g porzeczek
  • gałązka mięty
  • skórka z limonki
  • łyżeczka cukru pudru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj farsz. Na patelni rozpuść brązowy cukier. Dodaj wiórki kokosowe, rum, sok z limonki, oraz dżem z malin i jabłek. Odparuj płyn tak, aby na patelni została pulpa. Do przestudzonego nadzienia dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj.
Każdy arkusz ciasta filo posmaruj rozpuszczonym masłem i pokrój na pionowe paski. Na dole kawałka ciasta nałóż farsz i zwiń go w trójkąt. Każde ciasteczko posmaruj miodem i oprósz je kawałkami pistacji. Na blaszce ułóż arkusz papieru do pieczenia. Ciasteczka piecz w 200 stopniach przez ok 5-7 minut. Idealnym dodatkiem będzie sos. Maliny i porzeczki przeciśnij przez sitko, do sosu dodaj posiekaną miętę, startą skórkę z limonki i cukier puder, wszystko wymieszaj. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA