Galaretka z suszu

Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.3)
- Rodzaj dania:
- Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 200g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
- 250 g suszonych moreli
- 200 g suszonych jabłek
- 120 g cukru
- 3 pomarańcze
- duża puszka kompotu brzoskwiniowego
- laska cynamonu
- galaretka pomarańczowa i brzoskwiniowa
- 500 ml śmietany 36%
- opakowanie fixu do śmietany
Przygotowanie:
Owoce suszone umyj i zalej letnią wodą, aby je zakryła. Dodaj cynamon i skrojoną skórkę z pomarańczy. Odstaw na godzinę. Zagotuj susz z cukrem w wodzie, w której się moczył. Gotuj 5 minut. Dodaj kompot z puszki. Wyjmij cynamon. Dodaj odpowiednią ilość galaretki, wlej do formy wyłożonej folią spożywczą, przylegającą ściśle do ścianek naczynia. Odstaw na 4 godziny do lodówki. Pomarańcze skrój ze skórki tak, by nie było na niej żadnego bielma. Spomiędzy błon wykrój idealne cząstki. Galaretkę podawaj pokrojoną jak ciasto, ozdobioną bitą śmietaną, cząstkami pomarańczy i listkami melisy.
© Jacek Sikora
© Jacek Sikora
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia polska
Potrawy wigilijne
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE
Komentarze