Galaretka z suszu

Galaretka z suszu
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.3)
Rodzaj dania:
Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Owoce suszone umyj i zalej letnią wodą, aby je zakryła. Dodaj cynamon i skrojoną skórkę z pomarańczy. Odstaw na godzinę. Zagotuj susz z cukrem w wodzie, w której się moczył. Gotuj 5 minut. Dodaj kompot z puszki. Wyjmij cynamon. Dodaj odpowiednią ilość galaretki, wlej do formy wyłożonej folią spożywczą, przylegającą ściśle do ścianek naczynia. Odstaw na 4 godziny do lodówki. Pomarańcze skrój ze skórki tak, by nie było na niej żadnego bielma. Spomiędzy błon wykrój idealne cząstki. Galaretkę podawaj pokrojoną jak ciasto, ozdobioną bitą śmietaną, cząstkami pomarańczy i listkami melisy.

© Jacek Sikora

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE