Karp pieczony z kaszą

Karp pieczony z kaszą
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Bulion:
  • głowa karpia (opcjonalnie)
  • 1,5 l zimnej wody
  • woda po uwodnionych grzybach
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • kilka gałązek tymianku
Nadzienie:
  • olej rzepakowy do podsmażenia
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej palonej
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub rybnego
  • 2 łyżki masła
  • wykałaczki
Do zapiekania:
  • 1 tusza karpia lub karp patroszony z głową
  • 1 biała cebula
  • 20 g suszonych grzybów
  • ½ szklanki białego wina
  • 2 łyżki masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grzyby uwodnij, czyli namocz w letniej wodzie na dzień przed pieczeniem karpia.

Karpia opłucz porządnie pod bieżącą wodą, oczyść z łusek i jeśli trzeba odetnij głowę, zachowaj ją do nastawienia bulionu. Otrzymaną tuszę karpia natnij do kręgosłupa, osól i odłóż do lodówki.

W niedużym rondlu umieść głowę karpia, zalej zimną wodą, dodaj pozostałe składniki bulionu i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Odcedź i utrzymuj ciepły.

Przygotuj nadzienie. Posiekaj białą cebulę i czosnek, na rozgrzaną patelnię wylej dwie łyżki oleju rzepakowego i podsmażaj warzywa, aż się spocą. Dodaj uwodnionych, posiekanych grzybów. Dodaj na patelnię kaszę gryczaną i podsmażaj, aż cebula zacznie się karmelizować.

W tym momencie dolej do kaszy wina i daj winu wsiąknąć mieszając od czasu do czasu. Następnie dolej chochlę gorącego bulionu i pozwól mu wsiąknąć w kaszę, powtarzaj, aż kasza będzie wystarczająco miękka. Na koniec dodaj zimne masło i wymieszaj.

Na dnie brytfanki ułóż pokroją w piórka cebulę, resztę uwodnionych grzybów oraz resztę masła, na warzywach ułóż karpia. Nadziej brzuch kaszą i zaszyj wykałaczkami, zalej karpia resztą wina, dodaj masło i wstaw do nagrzanego na 200° C piekarnika. Piecz aż karp w najgrubszym miejscu osiągnie temperaturę 74° C.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA